Sunday 24 February 2019

Ayam Tumis Serai Daun Limau Purut







Sumber: via YouTube ~ tomjoke food tv
Bahan-bahan:
1 keping Ayam dipotong kecil
1 batang Serai dihiris halus
8 helai Daun limau purut disiatkan
1 sudu besar Sos tiram
1 sudu teh Kicap cair
1/2 sudu teh Sos ikan
1 sudu teh Serbuk lada putih
Air sedikit
Garam jika perlu
Minyak menumis

Bahan-bahan ditumbuk kasar:
Cili padi merah, dihiris panjang
Bawang putih

Caranya:
Masukkan sedikit minyak dikuali.
Tumiskan bahan-bahan tumbuk sehingga cili dan bawang masak.
Masukkan ayam dan digaul sehingga rata dan bertukar warna.
Masukkan air sedikit sehingga mendidih dan kacau sebentar.
Masukkan hirisan serai, gaul sebati.
Masukkan sos ikan, kicap cair dan sos tiram, kacau sebati.
Biarkan sebentar, kemudian dikacau rata.
Masukkan serbuk lada dan masak sehingga kuah sedikit kering.
Masukan daun limau purut dan biarkan seketika.
Angkat dan hidangkan.




No comments:

Post a Comment