Ikan merah
Jus Limau nipis
Sedikit minyak
Bahan-bahan perapan:
Thai Cili pes, brand Maepranom, dibancuh dengan sedikit air
Serbuk jintan halus
Cili padi ** bertanda **ditumbuk
Kunyit hidup **
Lengkuas **
Udang kering cincang
Serai diketuk
Daun Limau purut disiat
Garam secukup rasa
Caranya:
Perapkan ikan selama 1/2 jam ~ 2 jam.
Bakar ikan sehingga masak.
Sebelum di hidangkan perahkan dengan sedikit jus limau nipis.
Acar mentah:
Bahan-bahan: digaul kesemua Bahan-bahan Dan simoan di peti sejuk sebelum menghidang
1/2 biji Bawang besar dipotong dadu
Timun, buang empulur, dipotong dadu
1 biji tomato kecil, butang bahagian tengah Dan dipotong dadu
Garam
Gula perang
Jus Limau nipis
No comments:
Post a Comment