Monday, 25 February 2019

Bakul Keladi Sumbat Dengan Fish Filament





Sumber resipi: Meatmen channel via YouTube dengan sedikit gubahan
Ingredients:-
400gm buang kulit dan potong kiub
30gm tepung kanji * kacau sebati dan tutup dengan plastik, rehatkan
30ml stok air rebusan air (panas) *
20g Vegetable shortening
1/2 tsp 5-spices
3/4 tsp garam
1/2 tsp gula
1 tube tofu telur
Minyak menggoreng
Fish Filament

Caranya:-

Sediakan pengukus.
Masukkan tepung kanji ke dalam mangkuk, masukkan air rebusan ayam yang panas, kacau sebati sehingga menjadi pes. Tutup dan rehatkan.
Kukus keladi selama 20 minit.  Toskan air.
Masukkan keladi ke dalam mangkuk besar, masukkan 5-spices, garam dan gula.
Lenyekkan dengan menggunakan garpu.
Masukkan pes tepung kanji, gaul sebati.
Masukkan vegetable shortening, kacau dan pukul sebentar sehingga sebati.
Masukkan tofu telur dan hancurkan sedikit.
Panaskan minyak pada suhu 150C ~ 170C.
Ambil doh lebih kurang dalam 30gm bentukkan bulat, golekkan pada tepung kanji.
Tekan dibahagian tengah, letak fish filament dan tutup kemas bahagian tepi.
Goreng satu persatu sehingga kuning keemasan.  Angkat dan toskan minyak.




No comments:

Post a Comment