Sunday, 17 February 2019

Ikan Kembung Tumis Sambal Bawang Putih




Bahan-bahan:-
Ikan Kembung, lumurkan dengan garam dan serbuk kunyit
Minyak menggoreng

Serbuk lada sulah
Limau nipis

Bahan-bahan sambal ditumbuk kasar:
2 biji Cili merah
2 biji Cili hijau
4 ulas Bawang putih

Sos ikan
Garam jika perlu

Caranya:
Goreng ikan sehingga masak.
Letak ikan di pinggan sapukan sedikit serbuk lada sulah dan sedikit perahan jus limau nipis sejurus ikan masak.
Dengan menggunakan minyak yang sama tumiskan sambal bawang putih sehingga masak (tiada bau mentah bawang putih).
Masukkan sos ikan dan garam jika perlu, kacau sebati. Padamkan api dan masukkan jus limau nipis. Kacau sebati.
Bubuh atas ikan dan hidangkan dengan nasi putih.

No comments:

Post a Comment