Sunday, 22 September 2019

Ampang Yong Tau Foo






Sumber resipi: YouTube Meatmen Channel

Bahan-bahan, diblend sehingga halus:-
200g udang dibuang kulit
200g Ikan Toman guna Tenggiri
1/2 tsp garam
1 tbsp kicap cair
1 tbsp tepung jagung

Tauhu dipotong bahagian tengah
Cili dipotong bahagian tengah,buang biji
Terung dipotong kecil jangan putus
Bendir dipotong bahagian tengha, buang biji
Peria dipotong dalam 1/2" buang biji

Caranya:
Masukkan pes adunan ikan pada semua bahan-bahan diatas dan sumbat sehingga penuh dan ketepikan.
Masukkan minyak dikuali, goreng semua bahan-bahan diatas, angkat dan toskan minyak, ketepikan.

Bahan-bahan sos:
2 tbsp minyak
1 tbsp bawang putih dicincang
1/2 cawan air
1/2 cawan kicap cair
1 tbsp black bean sauce, tak ada guna kacang hitam jeruk (tausi), rendam dan dicincang halus
1/2 tsp lada sulah
2 tbsp sos tiram
1 tbsp gula
4 tbsp tepung jagung

Caranya:
Masukkan minyak dikuali. tumiskan bawang putih sehingga wangi.
Masukkan kesemua bahan-bahan sos, masak sehingga sedikit pekat.
Angkat dan tuang/cicah dengan Yong Tau Foo.




No comments:

Post a Comment