Monday, 2 September 2019

Kulit Ayam Goreng Pedas





Bahan-bahan:
Kulit ayam, kikiskan lelemak, kemudian dipotong
Air secukupnya
Garam jika perlu
Minyak menggoreng

Bahan-bahan salutan:
Tepung beras
Tepung jagung

Bahan tumis:
Sos ikan
Bawang putih dicincang
Cili padi dihiris
Daun kari

Caranya:
Masukkan air kedalam periuk bersama kulit ayam.
Rebuskan kulit ayam sehingga pecah minyak, angkat dan toskan.
Masukkan kulit ayam kedalam mangkuk, gaulkan dengan tepung beras bersama tepung jagung sehingga sebati.
Sediakan minyak dikuali, goreng dengan api yang sederhana, goreng sehingga kulit ayam garing dan angkat, toskan minyak.
Dengan menggunakan minyak yang sama, keluarkan minyak yang berlebihan, gunakan dalam 1 sdm minyak.
Tumiskan bahan-bahan tumis sehingga harum, masukkan sos ikan, kacau sebati.
Masukkan kulit ayam dan gaul sehingga sebati.
Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment