Sumber resipi: @kualihelena ~ Helena Rizani
Bahan-bahan, ditumbuk:
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1" halia
Bahan-bahan sos:
3 sdm sos tiram
1 sdm kicap cair
1 sdm madu
2 sdm kicap manis
2 sdm sos cili
1 sdm cili flakes
Lada putih
Sedikit Maggi secukup rasa
Caranya:
Satukan kesemua bahan-bahan diatas, perapkan semalaman.
Masak dikuali non-stick dengan menggunakan api yang kecil.
Tutup dengan penutup, sentiasa diterbalik-balikkan supaya kedua belah bahagian masak.
Sapukan lebihan sos pada ayam.
Jika ayam nampak kering, masukkan sedikit air (tak perlu dimasukkan minyak)
(Nota: Boleh bakar pada oven suhu 180C, selama 50 minit, bergantung pada oven dan size ayam masing-masing. Semasa di oven sapukan lebihan sos pada ayam)
No comments:
Post a Comment