Monday, 2 September 2019

Bakso Goreng





Sumber resipi: @xanderskitchen, 
Recooked / Diolah sedikit: enak rasa dari dapur kim

Bahan-bahan:
150g isi ikan kakap (guna jenahak)
100g isi udang kapas (guna sotong)
2 ulas bawang putih
1 batang daun bawang, ambil bahagian putih (guna yang hijau sekali)
1 biji telur
60ml air ais
2 sdm minyak goreng
1 sdm minyak bijan
1 sdt garam
1/2 sdt serbuk lada sulah
1/2 sdt gula pasir (tak bubuh)
1/2 sdt baking powder
150g tepung sagu

Caranya:
Blendkan ikan sotong dan kesemua bahan kecuali tepung sagu ke dalam food processor.
Setelah adunan halus, masukkan tepung sagu.
Proses sebentar hingga sebati.
Alihkan adunan bakso goreng ke dalam mangkuk.
Panaskan minyak di kuali.
Bentukkan adunan menjadi bulat.
Goreng sampai matang sambil dikacau sesekali.
Angkat dan toskan minyak.


No comments:

Post a Comment