Monday, 2 September 2019

Ikan Parang Asam Pedas





Bahan-bahan:
Ikan parang
Bendi
Tomato
Sedikit Minyak menumis
Air secukupnya
Air asam jawa
1 biji jus limau nipis
1 batang serai, diketuk
1" lengkuas, diketuk
Garam secukup rasa

Bahan-bahan, dikisar:
4 biji Cili merah
8 biji cili padi merah
2 biji buah keras
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1" belacan
1/2" lengkuas

Caranya:
Masukkan sedikit minyak dikuali, tumiskan serai, lengkuas dan bahan-bahan kisar sehingga masak.
Masukkan air, air asam dan jus limau nipis dan biarkan sehingga mendidih.
Masukkan ikan parang dan masakkan sebentar, angkat dan ketepikan.
Masukkan bendi dan tomato, tambahkan sedikit air dan biarkan bendi dan tomato lembut, masukkan garam secukup rasa.
Masukkan ikan parang semula dan masakkan ikan sepenuhnya barulah dipadamkan api.



No comments:

Post a Comment