Thursday, 12 September 2019

Bebola Udang Tofu Dengan Sos Bijan












Sumber Inspirasi: @alyncooking_diary, 

Bahan-bahan diblend/cincang:
1 keping kecil isi ayam
3 ulas bawang putih
2 biji cili merah
2 biji cili padi hijau
sedikit lada sulah
sedikit kicap cair
sedikit sos ikan
sedikit Maggi seasonings

Udang, potong guna bahagian ekor, kulit terpuling nak kopek atau tidak.

Tofu telur potong keping

Bahan-bahan sos bijan,sebatikan.:-
2 sdm bijan sangai
1 sdm kicap cair
1 1/2 sdm sos ikan
1/4 sdt minyak bijan
sedikit Maggi seasonings
1 biji limau nipis, ambil jus
1 ulas bawang putih, cincang halus
2 sdm gula perang
Garam jika perlu

Caranya:-
Ambil adunan yang telah diblend, salutkan pada udang.
Kemudian dibentuk menjadi bebola, letakkan atas tofu.
Susun dipinggan dan buat hingga habis.
Sediakan pengukus.
Tuangkan sos bijan dan kukus selama 15 minit atau hingga masak.
Hidangkan panas dengan nasi putih.

No comments:

Post a Comment