Bahan-bahan:-
Ketam, diketuk dan gaul sedikit dengan tepung jagung
2-3 sdm cili seafood sos
1 sdm sos ikan
Secubit Maggi secukup rasa
Minyak menumis
Gula perang
Garam jika perlu
4 batang serai
3 biji cili padi merah
3 biji cili padi hijau
1" lengkuas
1/2" kunyit hidup
10 helai daun limau purut,buang urat
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Caranya:-
Masukkan sedikit minyak, masukkan ketam dan goreng sebentar, angkat dan ketepikan.
Dengan kuali yang sama, masukkan sedikit minyak.
Tumiskan bahan-bahan yang telah diblend sehingga harum.
Masukkan cili seafood sos, sos ikan dan sedikit perisa, gula perang dan air sedikit, kacau rata.
Masukkan ketam dan tutup dengan penutup, kacau sesekali.
Kalau air kurang tambahkan sedikit.
Rasa dulu, kalau perlu garam masukkan secukup rasa.
Masak sehingga kuah sedikit pekat.
No comments:
Post a Comment