Sunday 17 November 2019

Ikan Bilis Masak Daun Ketumbar






Sumber resipi: Majalah Rasa by Putri, asal menggunakan ayam
Bahan-bahan untuk Ayam Daun Ketumbar:-
1/2 ekor ayam dipotong kecil
1 sdm serbuk kunyit
2 sdm serbuk ketumbar
Garam secukup rasa
Minyak menggoreng secukupnya

Bahan-bahan kisar, jangan dikisar halus, harus dikisar kasar:-
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
7 biji cili merah
1cm halia
1cm lengkuas
1 pokok daun ketumbar

Caranya:-
Perapkan ayam dengan serbuk kunyit, serbuk ketumbar dan garam.
Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga garing.
Angkat dan toskan minyak.
Seterusnya panaskan minyak menggoreng tadi dan masukkan bahan-bahan kisar.
Tumis sehingga naik bau.  Perasakan secukupnya.
Setelah bahan kisar masak, masukkan ayam goreng tadi.
Kacau sehingga sedikit kering.
Hidangkan.

Bahan-bahan untuk Ikan Bilis Daun Ketumbar:-
Ikan bilis
Jus perahan limau nipis
Serbuk kunyit
Serbuk ketumbar

Caranya:-
Ikan bilis dibilas sekejap dan toskan air, kemudian gaulkan dengan jus perahan limau nipis, toskan.
Gaulkan dengan serbuk kunyit dan serbuk ketumbar dan perapkan.
Goreng ikan bilis sehingga garing, toskan minyak dan ketepikan.
Dengan minyak yang sama tadi, masukkan bahan-bahan kisar dan tumis sehingga naik bau. Perasakan dengan secukupnya.
Setelah bahan-bahan kisar masak dan sedikit kering, padamkan api dan tunggu sejuk dulu baru dimasukkan ikan bilis.
Gaul ikan bilis dengan perlahan-lahan.
Hidangkan.

No comments:

Post a Comment