Monday 11 November 2019

Pes Ikan Cah Lada Benggala






Bahan-bahan:-
Pes ikan
Lada benggala merah
Lada benggala kuning
Lada benggala hijau
Lobak merah dihiris
Halia muda dihiris

Bahan-bahan tumis:
Bawang putih dicincang
Minyak menumis

Bahan-bahan sos, dikacau sebati:-
Sos tiram
Sos ikan
Sos American Garden Worcestershire
Sedikit serbuk lada
Maggi Seasonings
Air perahan limau nipis

Caranya:-
Bentuk pes ikan ikut suka.
Sediakan air mendidih dan masukkan pes ikan.
Bila timbul di permukaan air, angkat dan rendam dalam air sejuk.
Kemudian toskan air.
Masukkan sedikit minyak dikuali.
Tumiskan bawang putih dan hirisan halia sehingga wangi.
Masukkan kesemua lada benggala, lobak merah dan pes ikan.
Masukkan bahan-bahan sos, kacau sebati.
Rasa dan masak sehingga semua sayuran empuk.
Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment