Bahan-bahan:
Ikan Siakap
Limau nipis hiris halus dan buang biji
1 batang serai diketuk
1/2 biji cili merah hiris halus
Sedikit dau ketumbar
Bahan-bahan sos, digaul sebati:
Air perahan limau nipis
Garam secukup rasa
Gula putih secukup rasa
4 biji cili hijau dicincang
8 biji cili padi hijau dicincang
5 ulas bawang putih dicincang
2" halia muda dicincang
Caranya:-
Sediakan pengukus.
Letak ikan diatas serai.
Masukkan kesemua bahan-bahan sos atas ikan.
Kukus sehingga ikan masak.
(Nota: Boleh juga guna separuh bahan-bahan sos dan letak atas ikan, separuh lagi lepas ikan sudah masak, letak atas ikan dan panaskan tanpa ditutup dengan penutup. Supaya warna hijau lebih menyerlah).
No comments:
Post a Comment