Bahan-bahan sos:
Air perahan limau nipis
Garam secukup rasa
Sos Ikan
Gula Perang
1 ulas bawang putih
4 biji cili padi merah
4 biji cili padi hijau
1 batang akar ketumbar
Caranya:-
Tumbuk bawang putih, akar ketumbar dan cili padi.
Masukkan air perahan limau nipis, sos ikan, garam, gula palm dan gula perang.
Gaul sebati, rasa dan simpan dalam peti sejuk.
Bahan-bahan taburan, gaul rata:-
Kacang tanah sangai dan tumbuk
Bijan putih sangai
2 sdm beras perang sangai dan tumbuk
2 sdm ikan bilis goreng garing
Bahan-bahan salad mangga:-
1 biji mangga muda, parut
1 biji timun buang empulur dan parut
Kulit Limau Nipis
Tomato hiris
Cili merah hiris
Caranya:-
Manggan dan kesemua sayuran yang diparut dimasukkan ke dalam mangkuk.
Simpan di peti sejuk.
Bila nak dihidangkan, gaul dengan sos dan bahan taburan.
No comments:
Post a Comment