Tuesday 12 November 2019

Tauhu Kering Gulung Pes Ikan dan Burger Biji Teratai





Tauhu Kering Gulung Pes Ikan
Bahan-bahan:-
Tauhu kering, rendam sekejap dengan air dan toskan air
Ambil sekeping tauhu kering dan masukkan pes ikan.
Gulung dengan kemas dan gamkan dengan sedikit bancuhan tepung.
Masukkan minyak dikuali dengan api sederhana.
Gorengkan tauhu kering sehingga kekuningan.
Angkat dan toskan minyak.
Cicah dengan sos cili.

Burger Biji Teratai
Bahan-bahan:-
Biji teratai dihiris
Minyak menggoreng

Bahan-bahan inti burger, gaul sebati dengan isi ayam:
Isi ayam dicincang
Sedikit perisa maggi
Sos seafood cili
Seulas bawang putih dicincang
Sedikit halia dicincang
Sedikit minyak
Sedikit tepung

Caranya:-
Rendam biji teratai dengan sedikit air garam.
Bilas dan toskan air.
Kepitkan isi ayam dengan biji teratai.
Buat hingga habis dan simpan di peti sejuk sebentar.
Panaskan pengukus.
Bila air mendidih, masukkan biji teratai dan kukus selama 30 minit.
Angkat dan toskan air.
Sediakan minyak dikuali, goreng sehingga kekuningan.
Angkat dan toskan minyak.

No comments:

Post a Comment