Bahan-bahan A (Ayam Goreng):
10 - 15 ketul ayam bahagian drummet
6 ulas bawang putih, kisar halus
3cm halia kisar halus
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar gula perang
1/4 sudu kecil garam
Bahan-bahan B, digaul
1/2 cawan tepung gandung
1/2 cawan tepung jagung
Bahan-bahan C (Sos):
2 sudu besar cili kisar
4 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar madu
2 sudu besar gula perang
1 sudu besar jus lemon
3 ulas bawang putih ditumbuk lumat
Garam dan lada sulah secukupnya
Caranya:
Ayam Goreng:
Satukkan bahan-bahan A. Gaul sebati dan perap selama 10 minit.
Salutkan ayam yang sudah diperap dengan bahan-bahan B lalu digoreng garing dan masak, ketepikan.
Sos:
Di dalam kuali lain, panaskan 1 sudu besar minyak.
Tumis bawang putih hingga wangi.
Masukkan cili kisar dan tumis hingga cili masak.
Masukkan baki bahan-bahan C. Gaul sebati.Tambah garam dan lada sulah.
Masukkan ayam goreng lalu kacau sebati.
Akhir sekali tabur bijan sangai dan cincangan daun bawang.
Hidangkan.
No comments:
Post a Comment