Kepak ayam / peha ayam / mana-mana bahagian ayam yang suka, boleh juga menggunakan seekor ayam
Minyak zaitun
Garam sedikit
Serbuk lada hitam
Bahan-bahan (B) salutan/sapuan:
Jus buah oren
Dijon mustard
Sos Sriracha
Madu
Kicap cair
Garam jika perlu
Caranya:
Kepak ayam, minyak zaitu, garam dan serbuk lada hitam digaul sebati dan simpan di peti sejuk +/- 2 jam.
Masakkan bahan-bahan B sehingga pekat dengan mengguna api yang kecil. Ketepikan.
Setelah 2 jam, keluarkan ayam dan gaulkan dengan bahan-bahan B. (Lebihan bahan-bahan B disimpan untuk sapuan pada kepak ayam).
Masukkan semula di peti sejuk dan perapkan selama 3 - 4 jam / semalaman pun boleh.
Sediakan pemanggang dan panggangkan kepak ayam dengan di sapu lebihan bahan-bahan B.
No comments:
Post a Comment