Sunday, 2 June 2019

Pad Krapow Gai / Ayam Selasih Thai






Sumber resipi: citarasawan
Bahan-bahan:
1 keping (200gm)  dada ayam, cincang kecil
5 ulas bawang putih cincang halus
4 tangkai cili padi potong kecil
Segenggam daun selasih (Thai Basil)
2 sudu besar minyak
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
1/2 sudu besar sos ikan ganti dengan kicap cair
1 sudu kecil gula perang
1 sudu kecil kicap pekat

Bahan sampingan:
Telur mata

Caranya:-
Panaskan minyak, tumis bawang putih dan cili padi sebentar.
Masukkan isi ayam, goreng hingga ayam masak
Masukkan sos tiram, kicap manis, sos ikan, gula dan kicap pekat.
Kacau hingga sebati.
Akhir sekali padamkan api dan masukkan daun selasih, kacau hingga layu.
Angkat dan hidangkan dengan nasi putih dan telur mata.






No comments:

Post a Comment