Sumber resipi:Zalina Yahaya via 101 Resipi Mudah dan Cepat
Bahan-bahan A:
1/2 ekor ayam dipotong 6 bahagian
3 ulas bawang putih, ditumbuk halus
1" halia, ditumbuk halus
1/2 cawan kicap pekat
2 sudu besar serbuk cili
Bahan-bahan B:
10 ulas bawaing putih dihiris halus
5 ulas bawang merah dihiris halus
2" halia dihiris halus
1 batang serai, diketuk
3 tangkai daun kari
4 tangkai cili kering dipotong 2"
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
Bahan-bahan perasa:
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh sos tiram
1/4 sudu teh serbuk lada sulah
Sedikit gula perang, saya tambah
Bahan-bahan hiasan:
1 labu bawang besar dipotong bulat
2 biji cili merah dihiris halus
1 biji tomato dibelah 4
3 batang daun bawang dipotong 1"
Caranya:
Gaulkan bahan A dan perap sekurang-kurangnya 30 minit.
Panaskan minyak 4 sudu besar dan tumiskan bahan-bahan B sehingga naik bau.
Masukkan ayam dan masak sekejap (masukkan sedikit air jika terlalu kering).
Masukkan bahan-bahan perasa dan kacau sekejap.
Masukkan bahan-bahan hiasan dan kacau rata.
Hidangkan dengan nasi putih.
Masukkan ayam dan masak sekejap (masukkan sedikit air jika terlalu kering).
Masukkan bahan-bahan perasa dan kacau sekejap.
Masukkan bahan-bahan hiasan dan kacau rata.
Hidangkan dengan nasi putih.
No comments:
Post a Comment