Isi ayam dipotong kecil
Bijan disangai dan tumbuk kasar
Kicap cair
Sedikit kicap pekat
Lada hitam ditumbuk
Lada putih ditumbuk
Serbuk bawang putih
Serbuk halia
Minyak bijan
Telur putih, dipukul sebentar
Garam secukup
Hirisan Bawang besar, jika suka disalutkan dengan bahan-bahan salutan dan goreng garing
Bahan-bahan salutan, sebatikan:
Tepung beras
Tepung jagung
Garam jika perlu
Sedikit lada putih
Sedikit lada hitam
Caranya:
Potong isi ayam menjadi ketulan yang kecil.
Perapkan isi ayam dengan bijan yang disangai, kicap cair, kicap pekat, lada hitam, lada putih, serbuk bawang putih, serbuk halia, minyak bijan dan putih telur. Rasa dulu kurang garam, masukkan sedikit garam atau secukup rasa.
Perapkan +/- 2 jam.
Setelah dikeluar dari peti sejuk biarkan sebentar barulah di salutkan dengan bahan-bahan salutan.
Panaskan minyak dikuali.
Goreng sehingga masak dan keperangan, angkat dan toskan minyak.
No comments:
Post a Comment