Bahan-bahan A:
1 ekor ikan siakap dibersihkan dengan jus limau nipis dan garam kemudian dikelar
Bahan-bahan B:
5 ulas bawang putih, dicincang halus
10 biji cili padi, dicincang halus (boleh dikurangkan)
8 sudu besar air perahan limau nipis
Bahan-bahan Perasa digaulkan:
4 sudu besar air (guna air panas)
4 sudu teh gula
1/4 sudu teh garam
Bahan-bahan hiasan:
Hirisan daun ketumbar
Hirisan limau nipis
Caranya:
Didihkan air kukusan. Letakkan ikan di dalam kukusan dan kukus selama 10 minit atas api kuat.
Kukus ikan tanpa perasa atau air.
Sos:
Sebatikan bahan-bahan B dan bahan-bahan perasa.
Setelah ikan masak, angkat dari kukusan.
Ambil air ikan yang keluar hasil dari kukusan,sebatikan ke dalam sos.
Tuang sos ke atas ikan.
Hias dengan daun ketumbar dan hirisan limau nipis.
No comments:
Post a Comment