Peha ayam
Santan
Gula perang
Kacang tanah disangai dan tumbuk kasar
Sos ikan
Air limau nipis
Sedikit air asam jawa
Garam secukup rasa
Minyak sedikit
Bahan-bahan diblend halus:
Serai
Kunyit
Lengkuas
Bawang merah
Sambal oelek
Bawang putih
Caranya:
Masukkan sedikit minyak dikuali tumiskan bahan-bahan yang telah diblend.
Tumis sehingga wangi, masukkan kacang tanah, gula perang, santan dan sos ikan.
Masak sehingga menjadi sedikit pekat, masukkan garam, air asam jawa dan air perahan limau nipis.
Sebelum dipadamkan api pastikan dimasukkan garam secukupnya.
Sejukkan dulu baru diperapkan dengan ayam semalaman.
Keluarkan air dari peti sejuk sebentar, sebelum dipanggangkan ayam.
No comments:
Post a Comment