Recooked by:@kim_kimberly1509
Bahan-bahan, digaul sebati:
1/2 keping ayam, potong kecil
Sedikit garam
Sedikit serbuk kunyit
Bahan-bahan tumis, dikisar:
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2" halia
1/2" lengkuas
1 sdt jintan manis sangaikan
1 batang serai ketuk
20 biji cili padi potong 2
1 biji bawang merah besar hiris
2 sdb pati asam jawa
Garam
Perisa
Gula palm
Caranya:
Panaskan minyak, goreng ayam sehingga kekuningan (tak perlu garing). Angkat dan ketepikan.
Gunakan minyak menggorengoreng ayam tadi dalam 3 sdb.
Tumiskan bahan kisar dan serai hingga kekuningan.
Masukkan cili padi, bawang besar, ayam dan air asam.
Perasaan dengan garam dan gula secukup rasa.
Kacau dan tutup dengan penutup.
Masak hingga ayam pekat sedikit.
Siap dihidangkan.
No comments:
Post a Comment