Resipi by:@kim_kimberly1509
Bahan-bahan:
1 keping ayam dipotong kecil
Daun kari
2 biji tomato dicincang
1/4 cawan Kismis dicincang
1 biji lemon, ambil jus dan hiris halus kulitnya
1 sdb cili boh
1 batang kayu manis
2 biji pelaga
1 bunga lawang
2 sdb kicap pekat karamel
1 sdt serbuk jintan putih
1 sdt teh biji jintan manis
2 sdb minyak sapi
Bahan-bahan diblend halus:
5 ulas bawang putih
8 ulas bawang merah kecil
1" halia
8 biji kacang gajus
Caranya:
Panaskan minyak sapi.
Tumiskan kayu manis, pelaga, bunga lawang dan jintan manis.
Masukkan cili boh, kacau hingga bau mentah cili hilang.
Masukkan serbuk jintan putih, kacau.
Masukkan tomato, kacau sehingga air tomato kering.
Masukkan Kismis dan kulit lemon, kacau sebati.
Masukkan kicap pekat karamel.
Masukkan ayam dan bahan blend, kacau sebati.
Masukkan jus lemon, garam dan perisa secukupnya.
Tutup, kacau sesekali.
Masukkan daun kari, gaul rata.
Bila ayam dah empuk boleh lah diangkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment