Resepi by:sitinorzianataib via www.rasa.my
Recooked by:@kim_kimberly1509
Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu segar / susu full krim / susu cair
1 1/2 sudu gula ~ guna 1 sdb gula perang
1/2 sdt garam ~ saya tambah
1 sdt baking powder
1 sdt esen vanila
1 biji telur
2 sdb minyak jagung / mentega yang dicairkan / minyak masak ~ guna minyak zaitun
Caranya:
Satukan kesemua bahan diatas dalam bekas. Kacau rata sehingga tepung tidak berketul-ketul.
Biarkan dalam 10 ~ 15 minit bagi adunan naik gebu sedikit.
Cedukkan adunan kedalam kuali non stick, tak perlu diglis minyak pada kuali non stick dan guna api sederhana.
Bila permukaan pancake telah timbul lubang-lubang kecil/berongga, balikkan pancake.
Tunggu seketika barulah diangkat pancake.
Nota:
1 adunan boleh buat dalam 8 keping.
Masa memasak setiap pancake dalam 2 minit.
Beh dimakan dengan madu, maple sirap, mentega, buah-bahan, ais krim dan sebagainya.
Boleh digandakan atau kurangkan sukatan bahan.
No comments:
Post a Comment