Resepi by:@kim_kimberly15
Bahan-bahan:
1 pot beras basmathi, rendam dengan air garam (guna cawan yogurt untuk menyukat beras dan air)
2 helai daun pandan
1 batang serai, ketuk
1 cawan air kunyit, dibancuh dengan 1 sdk serbuk kunyit
1/2 cawan air / santan
Garam dan perisa
1 sdb minyak sapi
Bahan-bahan tumis:
1 batang kulit kayu manis
1 bunga lawang
2 bunga cengkih
2 buah pelaga
Bahan-bahan blend:
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang merah kecil
1 ulas bawang putih
1" halia
Caranya:
Panaskan minyak sapi dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
Masukkan bahan blend, kacau sehingga wangi.
Masukkan air dan santan atau pun menggunakan air saja.
Kacau, masukkan daun pandan, serai, garam dan perisa.
Kacau sehingga mendidih dan padamkan api dapur.
Masukkan beras kedalam air yang mendidih tadi dan tuangkan kedalam periuk nasi.
Tanak beras hingga hampir masak, kacau dengan garpu secara perlahan untuk meleraikan nasi.
Bila air dah kering, masukkan 1 sdb minyak sapi atau yogurt kedalam nasi. Tak perlu dikacau.
Hidangkan bersama taburan daun ketumbar, daun bawang dan bawang goreng.
No comments:
Post a Comment