Resepi by:@majalahpama.my ~ Puan Sarina Seman
Recooked by:@kim_kimberly1509
Bahan-bahan:
Daging / ayam diperap selama 3 jam:
Daging / 1 keping ayam
2 akar ketumbar, ditumbuk lumat
1 ulas bawang putih
Sos ikan
Kicap pekat ~ guna kicap manis
Lada sulah / lada hitam ~ guna 1sdt biji lada hitam, tumbuk lumat
Caranya:
Blend semua, saya tumbuk. Lumurkan pada daging/ayam. Perapkan sekurang-kurangnya selama 3 jam.
Keluarkan 30 minit sebelum dimasak.
Untuk masak, panaskan kuali non stick pan. Letak minyak sedikit, Bakar dengan api kecil sehingga masak.
Bahan-bahan sos:
Sos ikan
Air asam jawa
Perahan limau nipis
Gula kabung/nisan Thai
Serbuk cili kisar
Daun ketumbar, cincang
Akar ketumbar, cincang
Cili padi, cincang
Bawang merah, cincang
Bawang putih, cincang
Caranya:
Campurkan kesemua bahan sos, perasakan.
No comments:
Post a Comment