Sunday 26 July 2020

Jangan Pedes


Resepi by:@dianayu
puspitasari via @masakan_favorit
Recooked by:@kim_kimberly1509
Bahan-bahan:
5 buah / berat dalam 200gm tahu putih
1 buah ubi kentang potong
259gm kikil atau kulit sapi ~ guna ayam bertulang dan kulit ayam yang dibuang lelemak, kemudian dicuci bersih dan rendamkan dengan air panas. Lalu digoreng sehingga garing dan toskan minyak
15 buah cabe rawit hijau
3 buah daun bawang, potong
250ml santan cair 
1 sdt gula merah ~ tak bubuh
Garam dan perisa

Bumbu:
5 butir bawang merah, haluskan
4 siung bawang putih, haluskan
3 buah cabe merah, haluskan
7 buah cabe rawit, haluskan
1 ruas kunyit, haluskan
1 ruas lengkuas, geprek 
1 lembar daun salam ~ guna daun bay kering

Caranya:
Goreng tahu yang sudah dipotong-potong. 
Jika suka boleh goreng separuh matang, tiriskan. 
Tumis semua bahan bumbu. 
Masukkan santan, tunggu hingga mendidih. 
Masukkan kesemua bahan, masak hingga bumbu meresap. 
Koreksi rasa, sajikan. 


No comments:

Post a Comment