Resepi by: Ryna Kharysta via www.rasa.my
Recooked by:@kim_kimberly1509
Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap sederhana besar, bersihkan dengan jus limau nipis, gaulkan dengan sedikit garam
1" halia hiris
1 keping asam keping
1 sdb sos ikan
1 sdt perencah sup
1 batang serai diketuk
Garam dan perisa secukupnya
Bahan-bahan ditumbuk lumat:
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah kecil
1" halia
1/2 sdt biji ketumbar* sangai
1/2 sdt biji jintan manis*
1/2 sdt biji jintan putih
1 sdt biji lada hitam
Sedikit lengkuas (pilihan)
Bahan-bahan tumis:
1 batang kulit kayu manis
2 cengkih
2 bunga lawang
Bahan-bahan sampingan:
Daun bawang hiris
Daun sup hiris
Bawang holland belahkan
Bendi
Bawang goreng
Caranya:
Panaskan sedikit minyak masukkan Rempah penumis.
Masukkan bahan-bahan yang ditumbuk dan serai ketuk.
Tumis hingga naik bau.
Tambahkan air anggaran dalam 2 cawan, sesuai dengan ikan.
Masukkan perencah sup, asam keping, garam sesuai rasa, perisa, sos ikan, hirisan halia dan hirisan bawang holland.
Biar mendidih lama sikit, rasa dulu.
Masukkan bendi sekali dengan ikan siakap.
Masak antara 3 - 4 minit, tak perlu lama nanti ikan hancur.
Masukkan tomato, masak sebentar.
Padamkan api, masukkan hirisan daun sup, daun bawang dan bawang goreng.
Jika suka kuah yang masam sedikit, perahkan jus limau.
Siap dihidangkan.
No comments:
Post a Comment