Sunday, 12 July 2020

Ayam Cah Kacang Buncis






Resepi by:@kim_kimberly1509 
Bahan-bahan:
1 peha dan 1 kepak potong kecil
Segenggam kacang buncis hiris
1 biji tomato dibelah 4 atau 6
2 biji tomato ceri dibelah 2
Daun bawang hiris panjang 
Daun ketumbar
3 ulas bawang putih cincang
3 biji cili padi merah hiris
3 biji cili padi hijau hiris
1 batang serai hiris halus
1 sdb sos tiram
1 sdt sos ikan
Air secukupnya
Minyak menumis
Garam dan perisa jika perlu

Caranya:
Masukkan 1/2 sdb minyak kedalam kuali, panaskan minyak. 
Masukkan bawang putih dan kacau hingga layu. 
Masukkan kacang buncis, kacau hingga kacang buncis bertukar warna. Angkat dan ketepikan. 
Gunakan kuali yang sama, masukkan 1 sdb minyak, panaskan. 
Masukkan bawang putih tumis sehingga layu. 
Masukkan cili padi, kacau sebati. 
Masukkan serai dan kacau sebati, masukkan tomato dan kacau hingga hancur sedikit. 
Masukkan air secukupnya, masukkan sos tiram dan sos ikan, kacau hingga mendidih. 
Masukkan ayam, kacau sebentar dan tutup dengan penutup kuali. 
Masak sehingga ayam empuk dan sos menjadi pekat sedikit. 
Kalau kurang rasa, masukkan garam dan perisa secukupnya. 
Masukkan kacang buncis tadi, kacau hingga sebati. Padamkan api dapur. 
Tidak perlu dimasak lama kerana buncis tadi sudah dimasak. Cukup semuanya digaul sebati. 
Hidangkan bersama nasi putih panas-panas



 

No comments:

Post a Comment