Bahan-bahan:
Kepak ayam
Sos ikan
Serbuk lada putih
Minyak menggoreng secukupnya
Daun ketumbar, taburan
Bahan-bahan tumisan:
Daun limau purut disiat
Serai diketuk dan siatkan
Daun kari (nak habiskan stok, dari layu baik gunakan)
Bawang putih dihiris
Caranya:
Kepak ayam yang sudah dibersihkan, toskan kering.
Gaulkan dengan sos ikan dan serbuk lada putih.
Simpan di peti sejuk selama 2 jam atau semalaman.
Sediakan kuali yang di isi minyak panas.
Gorengkan kepak ayam separuh masak, ketepikan.
Dengan minyak yang sama masukkan daun limau purut, daun kari, serai dan bawang putih.
Masukkan ayam semula dan goreng sehingga masak.
Angkat, taburkan daun ketumbar dan hidangkan bersama salad mentimun bersama nasi putih.
No comments:
Post a Comment