Tuesday, 27 August 2019

Satar Ikan



























Sumber resipi: resipicitarasawan.blogspot.com
Bahan-bahan kisar:
400gm isi ikan kerisi / sardin / kembong
1 biji telur
2 biji buah keras
2sm halia
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
2 tangkai cili merah
150gm kelapa parut putih
1/2 sdt gula, guna gula perang
1 sdt serbuk lada sulah
Garam secukup rasa

Bahan-bahan hiris:
Segengam daun kesom
1 helai daun kunyit, dimayang halus
Sedikit hirisan cili merah

Daun pisang, dipotong empat segi 20cm, dilayurkan
Lidi satay untuk mencucuk

Caranya:-
Dalam food processor, kisar isi kan dan bahan kisar hingga halus.
Gaulkan dengan bahan hiris.
Daun pisang dibentuk kon, isikan 1-2 sudu besar campuran ikan.
Bungkus rapi dan cucuk dengan lidi satay.
Kukus selama 20 minit, angkat dan sejukkan.
Panggang di atas bara api, magic pan atau oven.
Hidangkan dengan acar bawang.


No comments:

Post a Comment