Monday, 12 August 2019

Sup Ayam Cincang Lobak Merah




Bahan-bahan ayam cincang, isi ayam dicincang dan balutkan dengan lobak merah, simpan dipeti sejuk sebelum digunakan:
Isi ayam dicincang
Lobak merah dihiris panjang
Serbuk lada hitam
Sedikit sos ikan

Tomato dibelah empat
Cili padi diketuk
2 ulas bawang putih
Akar ketumbar
Hirisan halia
Hirisan daun ketumbar
Kiub ayam
Air secukupnya
Garam secukupnya
1 ulas bawang putih dicincang

Caranya:
Sediakan periuk yang diisi air secukupnya.
Setelah mendidih, masukkan isi ayam cincang.  Bila isi ayam telah timbul angkat dan bubuh dipinggan.
Dengan menggunakan air rebusan ayam cincang tadi, masukkan akar ketumbar, cili padi, bawang putih, hirisan halia, dan kiub ayam.
Setelah mendidih masukkan tomato dan garam secukupnya.
Masukkan ayam cincang semula dan rasa dulu sebelum dipadamkan api.

No comments:

Post a Comment