Sunday 4 August 2019

Ikan Bawal Sambal Bujang






















Bahan-bahan:
Ikan bawal, gaulkan dengan sedikit garam, serbuk kunyit dan lada putih

Bahan-bahan sambal bujang, dihiris:
Serai
Bawang putih
Halia
Cili padi
Lobak merah
Bawang besar
Tomato dipotong dadu
Daun limau purut dicarik

Minyak menggoreng
Jus limau nipis
Sedikit sos ikan
Garam secukup rasa

Caranya:
Panaskan minyak dikuali.  Goreng ikan sehingga masak, angkat dan siram sedikit jus limau nipis dan ketepikan.
Gunakan minyak menggoreng ikan tadi +/- dalam 2 sudu besar untuk menumiskan bahan-bahan sambal.
Masukkan serai, daun limau purut, bawang putih, halia, bawang besar, cili padi dan tumiskan sehingga sebati, masukkan tomato.
Tumiskan sehingga sambal sedikit kering, masukkan garam dan sos ikan secukupnya.
Setelah kering, matikan api dan masukkan jus limau nipis.
Hidangkan dengan nasi putih.

No comments:

Post a Comment