Resepi by: Chef Azli Razali via Tajul Ariffin via utusantv.com. Nama asal resepi Stik Masala, saya guna ayam jadi namanya Ayam Panggang Masala, sorry Chef 🙏
Recooked by:@kim_kimberly1509
Bahan-bahan:
600gm daging lembu potongan stik nipis, guna ayam
11/2 sudu besar rempah masala, guna Baba's garam masala
4 ulas bawang putih, dikisar
2 ulas bawang merah, dikisar
1/2" halia dikisar, ini saya tambah
2 ulas bawang putih dihiris
1/4 cawan yogurt
Garam dan perisa secukup rasa
1 sudu teh minyak kelapa
Bahan-bahan sos:
1/4 cawan yogurt
1/4 cawan susu cair
Tips saya: jika suka boleh dimasukkan sekeping cheesedale...lebih umph...
Caranya:
Satukan kesemua bahan kecuali Bahan sos pada daging. Perapkan selama 1 jam atau semalaman.
Panaskan minyak, grill atau panggang dikuali dengan api sederhana.
Pastikan jangan hangus, dah masak ketepikan.
Cara memasak sos:
Satukan yogurt dan susu dikuali, masak sehingga pekat. Jika mengguna cheesedale boleh dimasukkan, masak sehingga cheesedale cair, kacau sebati.
Tak perlu garam dan perisa.
Sos dah masak bolehlah di hidangkan dengan daging bersama salad.
Saya hidangkan dengan jejari ubi kentang.
Cara membuat jejari ubi kentang:
Potong ubi kentang panjang. Cuci bersih dan rebus separuh masak bersama garam dan cuka.
Toskan bila dah separuh masak.
Panaskan minyak, goreng jejari, angkat dan toskan minyak.
Kemudian goreng sekali lagi dan toskan minyak sebelum dihidang.
No comments:
Post a Comment