Monday, 22 November 2021

Sizzling Yee Mee Tanpa Hot Plate







Resepi by: Puan Nur Fatin via nur, rasa.my

Recooked by:@kim_kimberly1509
Bahan-bahan:
8 ulas bawang putih, cincang
2" halia, cincang atau hiris
10 tangkai cili kering potong 3
Isi ayam, hiris
4 sudu makan sos tiram
3 sudu makan kicap cair
3 sudu makan kicap masin
3 sudu makan kicap manis
1 sudu makan lada hitam kisar
2 kiub pati ayam Knorr
Cendawan Shiitake, potong
2 sudu makan tepung jagung, bancuh dengan 1/2 gelas air
1 sudu makan minyak bijan
Yee Mee celur separuh masak
Sawi
Telur
Gula dan garam secukup rasa
6 cawan air

Caranya:
Panaskan minyak, tumis bawang putih, halia dan cili kering sampai naik bau. 
Masukkan ayam, tumiskan sebentar. 
Masukkan 6 cawan air atau lebihkan air. 
Masukkan sos tiram, kicap masin, kicap cair, kicap manis, lada hitam dan pati ayam. 
Masukkan cendawan Shiitake, biar hingga cendawan lembut. Jika guna cendawan kering rendam dulu. 
Tambahkan bancuhan tepung jagung kedalam kuali. Jumlahnya ikut kepekatan yang disukai. 
Akhir sekali masukkan minyak bijan, saya tak masukkan garam dan gula dah cukup rasa. 
Dah siap bahan kuah.
Kemudian sendukkan kuah ke kuali yang kecil, masukkan segenggam yee mee. Biar hingga yee mee lembut. 
Kemudian pecahkan telur dan masukkan sawi. 
Sedia dinikmati. 







No comments:

Post a Comment