Thursday 4 November 2021

Mackerel Varuval






Resepi by:enakrasadaridapurkim.blogspot
Bahan-bahan:
1 tin Ayam Brand Mackerel, buangkan sos nya atau guna untuk masakan lain
4 batang kacang panjang potong kecil
2 biji tomato, dicincang 
1 biji bawang besar, dihiris 
4 sudu besar pes bawang putih dan halia
1 biji cili hijau, hiris
1/4 sudu teh biji jintan kasar
2 tangkai cili kering potong kecil
Daun kari
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk ketumbar
1/4 sudu teh serbuk cili
1 sudu teh garam masala
Garam dan perisa secukupnya 
Daun ketumbar

Caranya:
Panaskan 2 sudu besar minyak. 
Tumiskan jintan, daun kari, bawang besar sehingga layu, taburkan sedikit garam, kacau sehingga berwarna coklat. 
Masukkan pes bawang dan halia. 
Tumis sehingga pes bawang halia hilang bau mentah. 
Masukkan tomato, kacau sehingga tomato hancur. 
Masukkan serbuk kunyit, serbuk ketumbar, serbuk cili dan kacau sebati. 
Masukkan kacang panjang, gaul rata dan masukkan sedikit air. 
Masak sehingga kacang panjang empuk. 
Masukkan mackerel, garam masala dan garam secukup rasa. 
Kacau perlahan sehingga sebati. 
Perapkan sedikit jus lemon sebelum di hidang dan taburkan hirisan daun ketumbar. 





No comments:

Post a Comment