Thursday, 1 March 2018

Ais Cream Yoghurt Fruity Tutty






















Sumber resipi: resipicitarasawan via Azlina Ina
Bahan-bahan:
1 cawan non dairy whipping cream (sejuk)
2 cawan Yoghurt plain (sejuk)
1 sudu besar ovalette
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat manis
1 sudu kecil jus lemon (Lain kali nak guna 1/2 jus lemon, terasa sedikit masam)

Filling:
Strawberry, kiwi, blueberry, mangga

Buah-buahan segar strawberry, kiwi, blueberry, mangga

Bekas atau gelas tinggi

Caranya:
Putar whipping cream, ovalette, susu pekat dan susu cair dengan kelajuan tinggi hingga pekat.
Masukkan yoghurt dan jus lemon, putar hingga kembang dan gebu.
Masukkan ais cream ke dalam gelas berselang seli dengan filling hingga hampir penuh.
Sejukkan di dalam freezer (sejukbeku) selama 4 jam atau lebih.
Hias dengan hirisan buah-buahan segar.

No comments:

Post a Comment