Friday, 2 March 2018

Ayam Goreng Buttermilk




















Ayam Goreng Buttermilk:
Bahan-bahan diperap selama 2 jam: (digaul sebati kesemua bahan-bahan) (A)
Ayam
Serbuk jintan manis
Serbuk jintan putih
Serbuk jintan hitam
Sedikit serbuk cili
Garam secukupnya
Serbuk Lada
Buttermilk secukupnya

Bahan-bahan salutan: (B) letak di dulang
Tepung gandum
Garam
Serbuk lada
1 tbsp baking powder  (guna dengan banyak supaya salutan menjadi garing lembut bukan rangup)

Minyak menggoreng secukupnya, dipanaskan sehingga suhu 180C

Caranya:
Masukkan minyak diperiuk/kuali.
Ambil seketul ayam (A) dan celupkan ke (B), goncangkan lebihan tepung dan masukkan kedalam minyak panas.
Goreng sehingga kekuningan dan masak.
Toskan pada kertas tissue yang telah dibuat seperti bebola supaya lebihan minyak keluar.
Hidangkan dengan sos kegemaran anda.



Kobis Cina Cah Cili Benggala Hijau
Bahan-bahan:
Kobis cina (jenis yang manis) dihiris
Lobak merah disagat
Cili Benggala dihiris panjang
Tomato dipotong panjang
Bawang putih dicincang halus
Garam
Serbuk lada putih
Minyak untuk menumis
Air jika perlu

Caranya:
Masukkan sedikit minyak dikuali.
Tumiskan bawang putih sehingga wangi (jangan hangus).
Masukkan cili benggala, tomato, lobak dan kobis cina.
Masukkan garam dan sedikit serbuk lada putih.
Jika perlu bubuh sedikit air dan masak dikacau sebati.
Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment