3 biji cili hijau, dihiris kasar
5 biji cili padi merah, dihiris kasar, jika suka lebih pedas boleh tambah, cuaca panas saya kurangkan
1 biji bawang besar saiz sedang, dihiris
1" belacan
1 biji tomato saiz kecil, dipotong
Garam
2 biji limau kasturi, perah jus
Sejemput ikan bilis
Sedikit minyak menumis
Caranya:
Masukkan sedikit minyak dkuali dan goreng ikan bilis sehingga garing, angkat dan ketepikan,
Dengan minyak yang sama, tumiskan cili hijau dan cili padi bersama sehingga bau mentah hilang, angkat dan ketepikan.
Tumiskan bawang merah dan tumis sehingga layu dan perang, angkat dan ketepikan.
Jika kurang minyak boleh ditambah, goreng belacan sehingga masak, angkat dan ketepikan.
Goreng tomato sehingga layu dan kering, angkat.
Sediakan penumbuk, tumbuk ikan bilis, cili, bawang, belacan dan tomato dan masukkan garam, kacau sebati.
Dengan menggunakan kuali yang sama, tumiskan sekejap sambal, rasa garam dan matikan api.
Masukkan jus limau kasturi, kacau rata dan hidangkan bersama nasi putih.
No comments:
Post a Comment