Bahan-bahan:
Udang bersih dan toskan, simpan bahagian ekor
Bahan-bahan batter: (A)
1 mangkuk yang dingin (untuk menyatukan kesemua bahan- bahan di bawah)
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 biji telur kuning
Secubit baking soda
Garam
Serbuk lada
Air club soda yang dingin
Bahan-bahan salutan: (B)
Tepung gandum *
Garam * bertanda * digaul sebati
Minyak secukupnya
Caranya:
Panaskan minyak dikuali.
Ambil seekor udang celupkan pada bahan (B) dan kemudian celupkan ke bahan (A).
Masukkan udang pada minyak yang panas dengan secepatnya.
Goreng sehingga kekuningan, angkat dan toskan.
Boleh dicicah dengan sos kicap
Sos kicap:
Kicap cair
Mirin
Lemon juice
Cili padi
Bijan sangai jika suka
Caranya:
Sebatikan kesemua bahan sos dan simpan di peti sejuk, bila nak hidangkan udang barulah dikeluarkan.
No comments:
Post a Comment