Betik muda disagat halus
Lobak merah disagat halus
Kunyit hidup disagat halus
Halia muda disagat halus
Timun buang bahagian empulur dipotong panjang
Cili hijau dibuang biji dan belah jangan putus
Bawang putih dihiris halus
Bahan-bahan tumisan:
Kunyit hidup bertanda*ditumbuk kasar
Bawang putih *
Bawang merah *
Minyak untuk menumis
Garam
Gula
Cuka
Air secukupnya
Caranya:
Masukkan sedikit minyak dikuali tumiskan bahan-bahan tumisan, setelah harum, masukkan betik, lobk, kunyit, halia dan tumis sehingga layu.
Angkat dan sejukkan sebelum disumbat dalam cili.
Setelah sejuk sumbatkan bahan-bahan inti ke dalam cili.
Masukkan cili sumbat ke dalam botol dan juga timun.
Dengan kuali tadi masukkan air, garam, dan gula secukupnya.
Kacau sehingga mendidih, matikan api dan sejukkan.
Setelah sejuk tuangkan kedalam cili sumbat tadi.
Simpan dalam botol dan biarkan lebih kurang 2 hari barulah boleh dimakan.
No comments:
Post a Comment