Sumber resipi: resipicitarasawan.blogspot.com
Bahan-bahan:
4 ekor sotong isi putih saiz besar
1 sudu besar jus lemon
1 sudu besar madu
1/4 sudu teh garam
Caranya:
Cuci bersih sotong, lumur dengan semua bahan sehingga rata.
Simpan di dalam peti sejuk selama 15 minit.
Cara memasak:
Keluarkan sotong dari peti sejuk, keringkan air di atas tisu dapur.
Kemudian cucuk sotong dengan lidi satay hingga ke kepalanya.
Kelar-kelarkan badan sotong dan rengiskan dengan sedikit minyak.
Panggang di atas bara api atau di dalam oven hingga masak.
Sos Seafood Thai:
Bahan-bahan:
6 biji cili padi merah
5 biji cili padi hijau
1 tangkai daun ketumbar
5 ulas bawang putih - bakar sebentar
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos ikan
3 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
3 sudu besar jus limau nipis
Caranya:
Kisar cili, bawang putih dan daun ketumbar.
Masukkan garam, sos ikan, sos tiram, jus limau nipis dan gula.
Kisar sebentar jangan terlalu halus.
Sos seafood sesuai untuk semua jenis makanan laut, udang, ketam, sotong, ikan dan lain-lain.
No comments:
Post a Comment