Sumber resipi: seleraputeri.blogspot.com IzaAkma SSK
Bahan-bahan untuk pes kari hijau:
1 batang serai, dicincang
10 biji cili padi hijau
2 biji cili hijau
2 biji bawang merah
4-5 ulas bawang putih
1" Lengkuas
1/2 cawan daun ketumbar (termasuk akar dicincang kasar)
1/2 cawan daun selasih segar / sweet Thai basil
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
1/2 sudu teh serbuk ketumbar
1/2 sudu teh serbuk lada putih
3 sudu besar sos nampla / sos ikan
1" belacan
2 sudu besar jus limau kasturi daripada 4 biji limau kasturi
1 sudu teh gula perang
3-4 sudu besar santan
Caranya:
Kisar halus semua bahan-bahan diatas.
Boleh digunakan terus atau disimpan dalam bekas bersih dan kering, masukkan dalam peti sejuk untuk tempoh 1 minggu.
Untuk lebih lama boleh dibekukan dalam freezer.
Kari Hijau Thai Ayam
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam
2 batang serai, dititik
4 helai daun limau purut
10 biji cili padi merah, diketuk
Pes Kari Hijau Thai (resipi diatas)
2 cawan santan cair
1 cawan pati santan
1 biji limau kasturi, ambil jus
1 sudu besar sos ikan
Gula secukupnya, jika suka
Daun selasih secukupnya, anggaran 1 genggam
1 biji tomato, potong 6
1 biji terung, dipotong kecil
Sedikit terung pipit
Kacang panjang
Minyak untuk menumis
Caranya:
Panaskan sedikit minyak, tumis pes kari hijau sehingga harum.
Masukkan serai dan ayam, kacau sebati.
Tuang santan cair, kacau dan tambah daun limau purut.
Biar hingga ayam setengah empuk.
Masukkan terung, terung pipit, kacang panjang dan cili padi. Bila mendidih, tuang pati santan.
Perasakan dengan sos ikan, jus limau dan sedikit gula.
Masak sekejap dengan api sederhana. Kacau selalu.
Akhir sekali masukkan daun selasih da tomato, kacau rata.
Rasakan, jika ok padamkan api dan angkat.
Hidangkan bersama nasi putih.
No comments:
Post a Comment