Friday, 1 September 2017

Pulut Panggang





Bahan-bahan:
1 kg beras pulut, cuci bersih dan toskan air, rendam selama 2 - 3 jam
450ml santan
2 1/2  sudu teh garam

Caranya:
Sediakan pengukus, masukkan air dan daun pandan ke dalam pengukus. 
Apabila air mendidih, masukkan pulut yang telah direndam ke dalam kukusan tanpa santan.
Kukus setengah masak.
Setelah setengah masak, angkat dalam masukkan ke dalam bekas besar, masukkan santan yang telah dibancuh bersama garam, gaul rata.
Masukkan semula ke dalam kukusan, kukus sehingga pulut masak dan padamkan api.

Bahan-bahan inti:
Kelapa
Udang kering, sangai dan tumbuk kasar
Bahan-bahan diblend:
Cili merah
Serai
Kunyit hidup
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Lengkuas
Sedikit serbuk lada putih

Minyak menumis sedikit
Garam
Gula

Caranya:
Panaskan minyak dikuali, tumiskan bahan-bahan blend dan udang kering sehingga wangi.
Masukkan kelapa dan kacau sehingga rata, masukkan garam dan gula secukupnya.
Masak sehingga kelapa menjadi kering.
Angkat dan sejukkan belum dibalutkan dengan pulut yang telah dikukus tadi.


No comments:

Post a Comment