Friday 29 September 2017

Kuih Nona Manis






Sumber resipi:  Hesti via norazlitaaziz.blogspot.com
Bahan-bahan A:
1 biji telur
1/2 cawan gula halus
1 cawan santan ~ boleh guna santan kotak Kara campur air sedikit 
1 cawan tepung gandum

Caranya (A):
Pukul telur sehingga kembang, atau masukkan kedalam blender dan putar.
Dalam bekas lain, satukkan gula, tepung gandum dan santan, kacau rata.
Tuangkan dan campurkan dengan telur dan pukul, kacau rata.
Ketepikan.

Bahan-bahan B:
1/2 cawan santan pekat
1/2 cawan air pandan ~ 5 helai daun pandan dan kisar bersama 1/2 cawan air, kemudian tapis.
1/4 cawan gula halus
1/4 cawan tepung jagung
secubit garam
sedikit pewarna hijau apple
sedikit emulco pandan (optional)

Caranya (B):
Ambil 5 helai daun pandan yang sederhana besar dan kisar dalam blender bersama 1/2 cawan air.
Kemudian tapis.
Satukan air pandan dan santan.
Campurkan dengan gula, tepung jagung, secubit garam, emulco pandan dan sedikit pewarna hijau apple jika warna hijau pandan kurang menyerlah.
Kacau sampai rata dan tidak berbintil-bintil.
Kemudian masak dengan api sederhana hingga ia meletup-letup, kilat dan sedikit pekat.
* Satukan Adunan Bahan A dan juga Adunan Bahan B.
Kacau rata sehingga ia menjadi adunan yang pekat dan licin.
Ketepikan dahulu sementara kita sediakan adunan Putih.

Bahan-bahan C:
1 cawan santan pekat
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung gandum
1/2 sudu teh garam

Caranya:
Satukkan semua bahan C, kemudian masak atas api sederhana sambil sentiasa di kacau hingga ia pekat.
Tunggu dia suam sikit dan masukkan ke dalam piping bag atau bag plastik.
Panaskan kukusan hingga airnya mendidih.
Balut tutup kukusan dengan kain supaya air pada tutup kukusan tidak menitis pada kuih.
Sediakan acuan lompang yang kecil, sapukan acuan lompang dengan minyak jagung.
Tuangkan adunan hijau dalam acuan lompang sehingga 3/4 cawan acuan lompang.
Kemudian paipkan secara menegak adunan putih di tengah-tengah adunan hijauhingga adunan naik penuh cawan lompang.
Susun dalam kukusan.  Kukus selama 7 - 10 minit.
Angkat dan biarkan sejuk sebelum dikeluarkan.

No comments:

Post a Comment