Sunday 10 September 2017

Kulit Pie Tee






















Sumber resipi: Mat Gebu
Bahan-bahan untuk kulit Pie Tee
180gm tepung beras (guna cap teratai)
50g tepung gandum
50g tepung jagung
350ml air
1 biji telur gred A
secubit garam

Caranya (Untuk Kulit):
Satukan tepung beras, tepung gandum dan jagung, gaul rata dan ayak.
Masukkan secubit garam dan telur, kacau rata dengan menggunakan whisk dan tuang air sedikit demi sedikit dan terus kacau hingga mendapat bancuhan yang sebati.
Tapis dan ketepikan sebentar.
Panaskan minyak untuk goreng terendam, kemudian celup acuan pie tee ke dalam minyak panas tadi, biar kurang lebih 30 saat.
Angkat acuan tadi dan celup dalam bancuhan tepung, tapi jangan sampai atas acuan.
Kemudian masukkan ke dalam minyak panas dan biar hingga kulit pie tee mengeras.
Benamkan acuan dalam minyak panas hingga sampai ke dasar kuali, tujuan untuk menjadikan bahagian bawah pie tee rata dan boleh berdiri tegah bila siap nanti.
Tanggalkan kulit pie tee dari acuan, kalau susah, longgarkan dengan lidi sate.
Goreng hingga perang sedikit, angkat dan toskan atas kitchen towel.
Buat hingga habis dan bila sejuk simpan dalam bekas kedap udara.

Bahan-bahan inti:
1 cawan parutan sengkuang
1 cawan parutan lobak merah
3/4 cawan isi udang, dicincang halus
Garam
Gula 

Untuk inti:
Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang putih dan bawang besar hingga harum.
Masukkan isi udang yang dicincang tadi, kacau rata.
Masukkan sengkuang dan lobak merah, kacau hingga rata.
Tambah garam dan gula secukup rasa.
Masak hingga layu dan sedikit kering.
Angkat dan sejukkan.

Bahan-bahan hiasan:
Sos cili
Hirisan daun sup 
Bawang goreng

Untuk menghidang dan cara memasukkan inti kedalam pie tee:
Bila nak makan, ambil satu mangkuk pie tee tadi, sudukan inti hingga penuh.
Letak sedikit hirisan daun sup dan bawang goreng.
Tuang sedikit sos cili dan sedia untuk dimakan.
Hidangkan segera.

No comments:

Post a Comment