Sunday, 17 September 2017

Udang Mentega






















Sumber resipi: spicesjourney.blogspot.com
Bahan-bahan untuk Sarang Telur/Floss:
2 biji kuning telur
1 senduk butter/margerine
1 cawan minyak

Caranya:
Pukul ringan kuning telur.  Boleh tambahkan lagi kuning telur jika suka sarang telur yang banyak.
Panaskan butter/margerine bersama minyak.
Sebaiknya gunakan senduk bulat.
Bila minyak dalam kuali sudah betul-betul panas, pusing-pusingkan senduk laju-laju membentuk bulatan sehala tanpa berhenti.
Kemudian tuangkan kuning telur tadi, tuang tinggi sikit supaya kuning telur yang jatuh ke dalam kuali itu halus.
Teruskan pusing minyak itu laju-laju dan tuang hingga habis.
Pusing terus senduk itu sehingga telur masak berwarna keemasan.
Setelah masak tuangkan ke dalam tapis untuk toskan minyaknya. Ketepikan.


Bahan-bahan:
Udang yang digaulkan dengan sedikit garam dan lada sulah

Goreng udang sehingga agak berubah warna dan masak saja.
Jangan goreng terlalu lama sangat nanti udang akan mengecut, tak cantik dan keras bila dimakan.
Angkat dan toskan minyaknya.
Keluarkan minyak dari kuali.

Panaskan butter/margerine di dalam kuali dan tumis bawang putih, cili padi dan daun kari hingga garing dan naik bau.
Kemudian masukkan susu cair dan masak sebentar.  Masukkan udang yang kita goreng tadi, sedikit serbuk lada hitam/putih dan garam secukup rasa, jika perlu.
Setelah sebati dan masak taburkan sarang telur/floss yang dibuat tadi.

No comments:

Post a Comment