Sunday 29 July 2012

Ayam Masak Merah Tanpa Santan


Bahan-bahan:
Ayam dibersihkan dan buangkan segala lemak
1 batang serai dititik

Bahan-bahan blend sehingga halus (tapiskan air dan simpan):
Cili merah masak
Sedikit halia
Sedikit lengkuas
Buah keras
1 batang Serai
Air sedikit

Daun limau purut disiatkan
Minyak sedikit untuk menumis
Garam secukup rasa

Caranya:
Masukkan sedikit minyak dikuali, masukkan serai titik dan bahan-bahan rempah dan tumis sehingga rempah berbau wangi dan garing.
Masukkan ayam dikacau sehingga ayam bertukar warna, masukkan air dari tapisan rempah.
Masukkan garam dan sekali sekala dikacau sehingga ayam empuk dan kuah menjadi pekat.
Kepekatan kuah ikutlah selera memasing.

Sungguh mudahkan...., tak payah nak memeningkan kepala.  Kalau tidak cukup bahan-bahan didapur boleh mencuba.
 

 
 
 

No comments:

Post a Comment